De zoektocht naar de perfecte bijbaan

In dit blog vertel ik jullie wat meer over mijn zoektocht naar de perfecte bijbaan, die ik gelukkig heb gevonden bij StudyWorks!

 

Het drukke studentenleven

Het leven van een student is over het algemeen erg leuk en gezellig, maar ook druk en chaotisch. Ik ben sinds kort begonnen met de studie Biomedical Sciences aan de Universiteit van Maastricht, een erg gave studie die helemaal aansluit bij mijn interesses. Echter heb ik opeens veel minder vrije tijd over dan dat ik gewend was. De studie zelf neemt al een ruime 30 uur van mijn week in beslag, daar komt dan nog de lange reistijd van mijn ‘thuisthuis’ naar Maastricht bovenop (twee en een half uur!), en dan wil ik ook nog tijd hebben voor mijn vriend, mijn vriendinnen en de studentenvereniging waar ik bij ben gegaan. Bovendien werd mijn rooster doordeweeks opeens veel onregelmatiger. Soms moet ik tot zes uur ’s avonds op de uni zijn, maar af en toe ben ik ook hele dagen vrij. Een andere keer ben ik vanwege het online onderwijs een hele week thuis bij m’n ouders, maar soms ben ik ook de hele week op kamers in Maastricht. Nou vind ik die afwisseling en drukte super leuk en houd ik het goed vol, maar heeft het wel de nodige opoffering gekost. Het lukte me niet meer om alle activiteiten te combineren met mijn bijbaantje bij de bioscoop. Tot mijn spijt moest ik dus mijn leuke bijbaantje opzeggen, want vanwege mijn onregelmatige rooster lukte het simpelweg niet om dat er nog bij in te plannen.

 

Naast leuk, gezellig, druk en chaotisch, is het studentenleven ook duur. Als je eenmaal op kamers woont en steeds minder dingen door je ouders worden betaald, lopen de schulden snel op. Nu hoor je veel studenten zeggen: ‘maximaal lenen is maximaal leven’, maar dat is voor mij niet de insteek, want ik heb geen zin om later nog jaren bezig te zijn met mijn studieschulden afbetalen. In andere woorden: ik wilde zo snel mogelijk een nieuwe bijbaan vinden.

 

Behoefte aan een flexibele baan

Dat was makkelijker gezegd dan gedaan, want ik vond maar weinig mogelijkheden die wel binnen mijn ietwat chaotische rooster passen. Als ik thuis een baantje zou nemen, zou ik steeds moeten afzeggen als ik in Maastricht moest zijn voor mijn studie. Alleen als ik in Maastricht een baantje zou hebben, zou ik ook niet bij mijn baas kunnen aankomen met ‘sorry, deze week kom ik niet naar Maastricht want ik blijf thuis’. Ik moest dus een baan vinden die zo flexibel is dat ik het zelf kan inplannen en dat ik het op meerder locaties kan doen. Nou ja, je raadt het al, dat vond ik… bij StudyWorks!

 

De voordelen van StudyWorks

Ik werk nu al een paar maanden voor StudyWorks en geef met veel plezier bijles aan middelbare school leerlingen. Over deze bijbaan kan ik alleen maar positief zijn, want wat mij betreft is dit de ideale studentenbaan! Naast dat het de meest flexibele baan is die ik kon vinden – je kan namelijk gewoon zelf met een leerling afspreken waar en wanneer de bijles plaats gaat vinden – levert het ook een eerlijk en goed loon op. Ik ben pas 17 jaar, dus bij veel bijbaantjes betekent dat keihard werken voor minimaal loon, een paar euro per uur. Bij StudyWorks is dat zeker niet het geval. Bovendien is het bijles geven voor mijzelf ook heel leerzaam: ik leer langzamerhand steeds beter hoe ik goed les kan geven – dat bleek moeilijker dan gedacht – en hoe ik de leerling naar goede cijfers kan helpen, en soms kom ik dingen tegen die bij mijn eigen studie nog van pas komen. Ook nu online onderwijs het nieuwe normaal is, is bijles geven wat mij betreft een topbaantje: mijn hele thuis-of-Maastricht-probleem is verholpen ;). Als je net als ik zo’n afwisselend rooster hebt en je graag een uitdagende maar goed verdienende bijbaan zou willen hebben, raad ik StudyWorks dus heel erg aan!

 

En dan… aan de slag!

StudyWorks vindt snel leerlingen bij jou in de buurt die bijles nodig hebben in de vakken die jij kiest. En als je dan eenmaal een leerling hebt, geef ik als advies: wees goed voorbereid, vanaf dag één. Ik kan mijn eigen allereerste bijles nog precies herinneren, want die verliep niet helemaal zoals gehoopt. StudyWorks vond voor mij een leerling die hulp nodig had bij scheikunde. We maakte een afspraak voor de eerste bijles – wat dus ook direct mijn allereerste bijles ooit was – en ik ging erheen met de gedachten dat het wel goed zou komen. Echter toen ik daar aan kwam, werd mij verteld dat de leerling die donderdag, drie dagen later, zijn toets van scheikunde zou hebben. Ik had op dat moment nog geen idee met wat voor een onderwerp de leerling bezig was, en ook geen idee met wat voor leerling ik te maken had: of hij gemotiveerd was of niet, wat voor manier van uitleggen voor hem werkte, et cetera. Ik voelde dus de druk om in twee uur de leerling zo goed te helpen dat hij een voldoende zou halen bij de toets drie dagen later… nou ja, dat is dus niet gelukt.

 

Voorbereiding als key to succes

Voor hem zal die les misschien niet heel leerzaam zijn geweest, of in ieder geval niet leerzaam genoeg om een voldoende op zijn toets te halen, maar voor mij was dit juist een ontzettend leerzame les. Vanaf mijn tweede bijles heb ik altijd gezorgd dat ik voorbereid bij een leerling aankom, dus dat ik minimaal weet welk onderwerp hij of zij mee bezig is bij het vak op school. Het kost me nog geen halfuurtje om die voorbereiding te doen, want het is alleen maar even herhalen wat ik zelf vroeger ook al geleerd heb op de middelbare school, maar toch maakt het een groot verschil bij de bijles. Ik kom dan veel zelfverzekerder over, vergeet geen belangrijke dingen te behandelen en heb tijd om een goede manier van uitleggen te bedenken.

 

Het is dus even inkomen met bijles geven, maar als je het eenmaal enigszins onder controle hebt en je de leerlingen wat beter kent, is het echt, zoals de titel al zegt, de perfecte bijbaan.

 

– Femke van der Meer

Afbeelding bijlescoach Femke blog bijbaan

Bekijk onze andere blogs