Drie tips voor de perfecte, eerste online bijles. Succes gegarandeerd!

Hallo nieuwe bijlescoach!

Ken je dat gevoel dat je er helemaal klaar voor bent om je eerste online bijles te gaan geven? Dat gevoel had ik namelijk wel. Je maakt in je hoofd een voorstelling van hoe jouw eerste online bijles zal gaan. Je hebt je natuurlijk goed verdiept in de lesstof en je hebt een account aangemaakt op een platform voor videocalls. Je bent er helemaal klaar voor!

Toch kunnen er zich nog wat problemen voordoen tijdens je eerste bijles, waar je in eerste instantie niet over had nagedacht. Daarom neem ik je in deze blog mee in mijn ervaringen van mijn eerste online bijles en geef ik je 3 tips over hoe jij jouw bijles nog succesvoller kan maken.

 

Alles wat mis kon gaan ging mis!

Ik zat netjes op de afgesproken tijd klaar en dan is daar de leerling 😊Ik had best wat zenuwen, het is de eerste keer dat ik bijles geef en dan ook nog online, dat vond ik best spannend.

Ik had de hele structuur van de online bijles in mijn hoofd. Ik wilde eerst even kennismaken met de leerling, vervolgens vragen naar de hulpvraag en op basis daarvan wilde ik een tijdsplanning gaan maken. Daarna wilde ik de lesstof gaan behandelen waarin ik mezelf had verdiept en samen met de leerling oefeningen maken. Tot slot de les evalueren en een nieuwe datum prikken voor de volgend bijles.

Klinkt als een goed plan, toch? 

Maar door mijn zenuwen ben ik het hele kennismaken vergeten.

 

Tip #1: maak altijd kennis met je leerling

Waarom is kennis maken met de leerling zo belangrijk? 

Door even kennis te maken weet je wat de interesses en hobby’s zijn van de leerling en daar kun je de voorbeelden die je in de les gebruikt op afstemmen. Door kennis te maken sluit je dus beter aan bij de belevingswereld van de leerling. 

Kennis maken zorgt er daarnaast voor dat je een eerste indruk krijgt van het karakter van de leerling. Zo kun je al een beetje inschatten of het een gemotiveerde leerling is die echt het belang van de bijlessen inziet, of dat het iemand is die ‘verplicht’ bijles moet volgen van school of ouders. Dit heeft nogal wat invloed op de motivatie van de leerling. 

 

Van hulpvraag naar tijdsplanning

Na het vergeten van het voorstellen, kwam ik aan bij het vragen naar de hulpvraag. Na het stellen van een aantal gerichte vragen, kwam ik erachter wat de precieze hulpvraag van de leerling is. Ook wist ik wanneer de leerling de toets heeft en waar we naartoe moeten gaan werken. 

Maar dan komt het. 

Het internet wordt steeds trager en er komt een flinke vertraging tussen beeld en geluid. 

Maar waar ligt het dan aan? Ik gebruik toch gewoon mijn Wifi? 

Ik wil jullie dit probleem besparen. Lees daarom hieronder mijn tweede tip!

 

Tip #2: een goede internetverbinding

Test voordat je begint met de online bijles of je een goede internetverbinding hebt. Minimale snelheden voor een goed gebruik zijn 10Mbps download en 3Mbps upload. Dit kan je testen door even op Google te zoeken naar een speedtest voor de internetsnelheid. Daarmee weet je met een druk op de knop wat je download- en uploadsnelheid is.

Een snelle internetverbinding zorgt ervoor dat je beeld en geluid gelijk lopen en dat er geen grote vertraging zit tussen wanneer jij iets zegt en wanneer dit overkomt bij de leerling. Ook is een snelle internetverbinding nodig om gebruik te kunnen maken van de handige tools die bijvoorbeeld het communicatieplatform Whereby biedt, zoals het memobord en het gebruik van YouTube. Wanneer je internetsnelheid niet hoog genoeg is en je wilt deze tools gebruiken, dan duurt het laden hiervan ontzettend lang en loop je de kans dat je laptop of computer helemaal vastloopt en dat wil je niet!

 

De bijlescoach die er niets van bakt 

Ik had de lesstof tot in de puntjes voorbereid en ik begin te vertellen. Nadat ik de lesstof had verteld, vroeg ik de leerling of ze vragen had. Waarop de leerling mij een vraag stelde waar ik het antwoord niet op wist. Oeps! 

Ik heb eerlijk gezegd dat ik daar geen antwoord op kon geven, maar dat ik het ging uitzoeken en hier later op terug zou komen. Op die ene vraag na was alles duidelijk. Wat een opluchting! 

Nu gauw door naar opdrachten die gemaakt moesten worden. Maar daar ging ik toch even goed de mist in. 

Ik had de antwoorden van de opgaven en kon dus prima het juiste antwoord vertellen. Alleen hoe ze aan dit antwoord komen? Ja, dat wist ik zelf ook niet…

 

Tip #3: weet waar je het over hebt

De lesstof doorlezen en dit kunnen vertellen aan de leerling is natuurlijk heel goed, maar je zal je ook inhoudelijk moeten verdiepen. Je wilt de leerling echt kunnen helpen, dus ook de vragen kunnen beantwoorden die er gesteld worden en kunnen uitleggen hoe je tot de juiste oplossing kunt komen. Zorg er dus voor dat je de lesstof van binnen en buiten kent. Zoek, zo nodig, filmpjes op die je kunnen helpen of Google het onderwerp eens. Een bijles voorbereiden kost nu eenmaal tijd. 

Wanneer je na het doorlezen van de lesstof toch denkt dat het je niet gaat lukken om de leerling goed te begeleiden, geef dit dan direct bij de leerling of de ouders aan. Zie het niet als falen, maar wees juist gefocust op de kwaliteit van je bijlessen. Als je de kwaliteit van de bijles niet kunt garanderen, is het wellicht beter dat de leerling ondersteuning krijgt van een bijlescoach die wel alles over het onderwerp weet.

 

Eind goed, al goed

Tot slot was ik aanbeland bij de afsluiting van mijn les. Ik evalueerde samen met de leerling de les. We kwamen tot de conclusie dat de opzet van de les goed was en we prikten een nieuwe datum voor de volgende bijles. 

En zo is toch eind goed, al goed.

 

Ik hoop dat je na het lezen van deze blog iets hebt aan mijn ervaring en tips voor de eerste bijles. 

Wees vooral niet te zenuwachtig en vergeet ook niet een beetje te genieten. 

 

Heel veel succes!

– Femke Grönefeld 

Foto blog bijlescoach Femke

Ben jij na het lezen van deze blog enthousiast geworden en wil jij ook bijlescoach worden? Meld je dan nu hier aan!

Bekijk onze andere blogs