Een onvergetelijke eerste bijles

Mijn eerste bijles zal ik niet zo snel vergeten. Later zal je wel begrijpen waarom. In dit blog neem ik je dan ook mee door mijn eerste bijles en geef ik ook wat handige tips die ik heb geleerd.

 

Aanvraag 

Ik werkte ongeveer een maand bij Studyworks voordat ik mijn eerste leerling toegewezen kreeg. Ik had daarvoor verschillende pogingen gedaan, maar had helaas nog geen succes gehad. Mijn eerste leerling was iemand die bijles wilde voor Nederlands en Rekenen op MBO niveau 1. Ik kreeg een mail van Studyworks met daarin de afspraak, het adres en het telefoonnummer van de ouders (althans dat dacht ik). 

 

De datum kwam toch niet zo goed uit, waardoor ik de afspraak moest verplaatsen. Ik heb toen gelijk het nummer uit de mail gebeld om een nieuwe afspraak te maken. Hoe eerder hoe beter dacht ik. Tot mijn verbazing kreeg ik niet een van de ouders maar de leerling zelf aan de telefoon. Vervolgens heb ik samen met de leerling een andere afspraak gemaakt. Ook vertelde ze me dat ze niet een MBO opleiding niveau 1 volgde, maar een MBO opleiding niveau 2. Ook dit was anders dan verwacht. Gelukkig vormde dit geen probleem aangezien ik zelf een havodiploma heb. 

 

Voorbereiding

Een week later was het zover, mijn eerste bijles. Ik was best zenuwachtig, maar wist dat het goed moest komen. Ik had immers alles gedaan wat ik kon doen ter voorbereiding. Ik had een aparte agenda aangeschaft om alle afspraken en eventueel opgegeven huiswerk in te kunnen noteren, een schrift meegenomen voor het maken aantekeningen, een etui met alles wat ik maar nodig dacht te hebben meegenomen en uiteraard een rekenmachine omdat ik bijles ging geven voor rekenen (toch?). Ook de stijlgids had ik uitgebreid doorgenomen. Een aantal van de websites die hierin stonden had ik genoteerd om aan mijn leerling te geven zodat ze hiermee kon oefenen. 

 

Vlak voor de bijles werd ik gebeld door mijn leerling. Ze vroeg me wat ze ter voorbereiding alvast kon doen. Ik heb haar toen aangeraden om in ieder geval al haar boeken klaar te leggen en alvast na te denken over welke vragen ze had. Tijdens dit telefoongesprek kwam de derde verrassing om de hoek kijken, ze bleek namelijk een paar jaar ouder te zijn dan dat ik ben. We hebben toen samen besloten om het eerst gewoon te proberen (en met succes!). 

 

De bijles 

Om 15.00 uur was het eindelijk zover. Ik stond voor de deur en belde aan. Tot mijn verbazing deed er niemand open. Weer aangebeld, nog geen reactie. Oké, misschien is de bel kapot. Toen ik zelfs na uitgebreid aankloppen nog geen reactie kreeg ben ik haar gaan bellen. Ik stond immers al bijna tien minuten voor een dichte deur. Toen ik haar te pakken kreeg, zei ze dat ze eraan kwam. Ik weer gewacht, nog steeds niemand. Opnieuw gebeld en gevraagd waar ze bleef. Tot mijn verbazing zei ze dat ze er was, maar ik zag haar niet. Ik heb haar toen verteld waar ik stond en toen vertelde ze me dat ik niet bij haar, maar bij haar ouders voor de deur stond. Ze had het adres van haar ouders doorgegeven, terwijl ze al op zichzelf woonde. Hier dus een hele belangrijke tip aan alle nieuwe StudyWorkers: dubbelcheck altijd het adres, het adres wat in de mail staat is niet altijd het goede adres! Gelukkig woonde ze wel in de buurt. Na een kwartiertje wachten kwam ze aangefietst. Ik heb mezelf toen even kort voorgesteld en we zijn toen samen naar haar huis gelopen.

 

Eenmaal daar aangekomen was het inmiddels al 15.45 uur. Ik heb toen mijn jas en schoenen uitgedaan en ben achter haar aangelopen naar de woonkamer. Hier wachtte mij weer een nieuwe verrassing, ze had namelijk geen eettafel en geen salontafel. Ze had al haar boeken op de grond klaargelegd. Niet de ideale manier om bijles te geven, maar goed het kon erger. Ik ben vervolgens op de bank gaan zitten en heb haar gevraagd waar ze moeite mee had. Toen kwam de grootste verrassing van de dag. Ze bleek namelijk het hele schooljaar nog niets, ik herhaal, helemaal niets gedaan te hebben. Even ter verduidelijking, het was inmiddels eind november! Haar schoolboeken zaten zelfs nog in het plastic. Ik moet eerlijk zeggen dat ik toen toch wel even om moest schakelen, maar ondanks dat dit compleet anders was dan verwacht ben ik gebleven om haar te helpen. 

 

Ze vroeg vervolgens aan mij waar ze moest beginnen. Dit was voor mij eerst ook onduidelijk, omdat ik natuurlijk niet de volledige planning van haar opleiding kende. Gelukkig had ze de papieren die ze tijdens haar opleiding had gekregen wel allemaal bewaard. Ik heb toen samen met haar de hele stapel doorgenomen en er wat structuur in aangebracht. Er zaten gelukkig ook een paar planners tussen. Ik heb haar toen het advies gegeven om aan docenten en medeleerlingen te vragen wat het huiswerk van de afgelopen periode was, voor zover dit niet op de planners stond. Dan zouden we in ieder geval een overzicht krijgen van het werk dat ze nog in moest halen.

 

We kwamen erachter dat er nog een aantal boeken ontbraken. Volgens haar boekenlijst zouden deze later geleverd worden. Na lang zoeken bleken ze uiteindelijk al 1,5 week in haar brievenbus te zitten. Tegen de tijd dat dit mysterie opgelost was, was het bijna 17.20 uur. Ik heb vervolgens met haar afgesproken wat het huiswerk was voor de volgende keer en heb dit uiteraard ook genoteerd om verwarring te voorkomen. Als laatste hebben we een vervolgafspraak ingepland.

 

Conclusie 

Kort samengevat, mijn eerste bijles verliep totaal anders dan verwacht. Uiteindelijk heb ik haar ondanks het leeftijdsverschil en de onverwachte situaties goed kunnen helpen. Het heeft mij wel geleerd dat je voor dit werk snel moet kunnen schakelen en moet kunnen omgaan met onverwachte situaties. Dit is ook juist hetgeen dat dit werk zo leuk maakt, geen dag is hetzelfde! Ik weet nu voor de volgende keer dat ik in ieder geval het adres even moet dubbelchecken en van te voren even moet vragen voor welke vakken de bijles is. 

 

Wat ik jullie nieuwe StudyWorkers vooral mee wil geven: wees voorbereid op onverwachte situaties en probeer voordat de eerste bijles plaatsvindt zoveel mogelijk informatie te verkrijgen. Daarnaast wil ik jullie meegeven dat je ervoor moet zorgen dat je altijd de juiste spullen bij je hebt, je zorgt dat je op tijd komt en dat je duidelijke afspraken maakt met je leerling over het huiswerk. Wacht ook niet met het maken van een vervolgafspraak, maar doe dit gelijk terwijl je er nog bent. Veel succes!

 

– Danielle Golverdingen

Foto blog bijlescoach Danielle

 

Ben jij na het lezen van deze blog enthousiast geworden en wil jij ook bijlescoach worden? Meld je dan nu hier aan!

Bekijk onze andere blogs