Studeren is voor veel leerlingen al een woord waar ze paniek van krijgen. En zodra ze dan eenmaal zijn begonnen zijn er toch weer continu afleidingen; de telefoon die blijft trillen, de hond die begint te blaffen of gewoon de witte muur die veel interessanter is dan het wiskundeboek.
Heel veel leerlingen kampen met dit probleem en zijn zoekende naar de ideale leeromgeving. In deze blog geven wij jou 6 tips om jouw perfecte leeromgeving te vinden! Heb jij daarnaast last van concentratieproblemen? Lees dan dit artikel!
Tip 1, zoek een rustige plek
Deze tip lijkt natuurlijk enorm voor de hand liggend maar rust is van essentieel belang tijdens het leren. Rust is nodig om de stof die je leest ook echt op te slaan in je hersenen. Daarnaast is concentreren op het wiskundeboek simpelweg gemakkelijker in een stille ruimte dan een rumoerige ruimte.
Vaak horen wij dat leerlingen juist beter presteren onder stress maar onderzoek wijst uit dat dit absoluut niet klopt. Op tijd beginnen in een rustige omgeving is de eerste stap voor de ideale leeromgeving. Zorg er dus voor dat je thuis een prettige plek heeft om te werken waar je niet te snel wordt afgeleid. Ga natuurlijk zelf ook niet op zoek naar afleiding en vermijd de gesprekken met je broertje of zusje even!
Tip 2, samen studeren of alleen?
Het gezelschap waarin je studeert is ook zeker belangrijk, sommige leerlingen vinden het prettig om alleen te leren terwijl andere leerlingen juist liever in groepsverband leren. Besluit voor jezelf wat jij de meest prettige manier van studeren vindt. Het kan ook voorkomen dat je voor Frans liever alleen leert terwijl je voor wiskunde liever samen met een klasgenoot leert.
Tip 3, een overzichtelijke werkplek
Om de ideale leeromgeving te creëren is een opgeruimde werkplek noodzakelijk. Dit heeft namelijk effect op het concentratievermogen en zorgt ervoor dat je minder snel afgeleid raakt. Zorg er dus voor dat alle knuffels, stressballetjes en andere schoolboeken van het bureau zijn. Daarnaast zijn elektronische apparaten helemaal gevaarlijk, alles wat kan knipperen, pingen of geluid kan maken moet van het bureau af zijn!
Tip 4, de juiste zithouding en verlichting
Het klinkt misschien een beetje overdreven, maar het gaat allemaal gepaard met de leeromgeving. Goede verlichting en een fijne zit plek zorgen er namelijk voor dat je gerust kan studeren zonder vermoeid te raken. Als een leerling niet op een prettige manier zit tijdens het studeren zal dit zorgen voor irritatie en afleiding. De stof wordt dan minder goed opgenomen. Hetzelfde geldt voor de verlichting, de informatie die de leerling leest uit het boek moet worden opgeslagen. Om deze info beter op te slaan is een natuurlijke lichtinval belangrijk bij de perfecte leeromgeving.
Tip 5, ventilatie en temperatuur
Ventilatie en temperatuur? Dat klinkt misschien alsof we een pizza gaan bakken maar nee. Ventilatie en de temperatuur van de leeromgeving is van belang om al die lastige wiskunde sommen op te slaan. Een te warme temperatuur in de kamer zorgt ervoor dat je vermoeid raakt en zich niet kan concentreren. Een te koude temperatuur zorgt ervoor dat je gaat klappertanden en alsnog raakt afgeleid. Het is wetenschappelijk bewezen dat een gemiddelde temperatuur van 22 graden goed is voor de ideale leeromgeving.
Tip 6, afleiding zoeken
Dit klinkt misschien heel gek en lijkt haaks te staan op alle tips bovenstaand beschreven, maar dat is het niet. Leren is intensief en kan veel energie vergen. Daarnaast is de concentratie vinden door middel van onze tips niet moeilijk, maar deze voor eeuwig behouden kan helaas niemand. Daarom vinden wij het van belang dat je ook genoeg afleiding zoekt. Pauzes tijdens het leren zijn belangrijk, ga even een rondje wandelen met de hond of gewoon lekker socializen op je telefoon.
Wil jij meer tips en tricks van ons lezen? Klik op deze link om verder te lezen 🙂