Werken als bijlescoach bij StudyWorks

Nieuwsgierig naar hoe andere coaches hun bijlessen voorbereiden? In dit blog lees je meer over hoe ik mijn bijlessen voorbereid en wat mijn eerste ervaringen waren.

 

Wie ben ik en wat doe ik?

Mijn naam is Alicia Boonen en ik ben 20 jaar. Op het moment zit ik in het derde jaar van de studie docente Duits en deze studie volg ik op de HAN in Nijmegen. Ik geef sinds november 2020 bijles bij StudyWorks.

 

Momenteel geef ik alleen bijles in Nederlands, maar wanneer ik nieuwe leerlingen kan vinden zou ik ook graag bijles willen geven in Duits en misschien zelfs in Frans. Tijdens het geven van de bijlessen in Nederlands ben ik erachter gekomen dat ik Nederlands ook een heel leuk vak vind, dus wanneer ik klaar ben met mijn huidige studie en enige werkervaring heb, zou ik graag nog een deeltijdstudie tot Nederlands docente erbij willen volgen.

 

Hoe ben ik bij StudyWorks terecht gekomen en hoe zijn mijn ervaringen met StudyWorks?

Ik was al een tijdje op zoek naar een nieuwe, uitdagende bijbaan. Toen ik ging zoeken kwam ik de vacature van StudyWorks tegen. Ik had nog geen ervaring met het geven van bijlessen, maar ik volg de studie docente Duits en dus vond ik dat wel een mooie combinatie. 

 

StudyWorks is een heel fijn bedrijf om te werken. De bijbaan als bijlescoach bij StudyWorks is heel goed te combineren met je studie, omdat je zelf je uren kunt indelen. StudyWorks is ook goed te bereiken: wanneer je vragen hebt kun je altijd appen, mailen of bellen en ze reageren dan ook heel snel. Ze zijn heel flexibel: als er ergens een dag is dat iets je niet helemaal lukt, doen ze daar niet moeilijk over. 

 

Het leukste aan StudyWorks is dat je niet alleen als bijlescoach werkt, maar dat je ook nog de kans krijgt om veel meer te doen. Je kunt bijvoorbeeld voor de klas staan met het Pabo-traject, je kunt examentrainingen verzorgen en ga zo maar door. Kortom: StudyWorks is een echte aanrader! Niet alleen als je een studie volgt tot docent, maar ook als je het gewoon heel leuk vindt om andere mensen te helpen. 

 

Hoe bereid ik me voor op mijn bijlessen?

Ik ben zelf werkzaam bij StudyWorks sinds 9 november 2020. In het begin vond ik het heel moeilijk om mezelf op deze bijlessen voor te bereiden. Ik was bang dat ik het niet goed genoeg zal doen en ik moest even zoeken naar de juiste weg.

 

Ik heb verschillende sites bezocht en uiteindelijk kwam ik terecht bij een site met allemaal werkbladen voor het vak Nederlands die je kon downloaden. Helaas weet ik niet meer hoe deze site heette. Omdat ik natuurlijk nog niet wist wat de leerling precies nodig had, had ik verschillende onderdelen geprint: werkwoordspelling, spelling over het algemeen, zinsontleding en woordbenoeming. Alle blaadjes heb ik bij elkaar gedaan in een klapper met tabbladen. Iedere week plaats ik er weer nieuwe werkbladen bij, zodat ik telkens weer met nieuwe en originele opdrachten kom. Zo heb ik me tot nu toe iedere keer voorbereid op de bijlessen. 

 

Wat zijn mijn ervaringen tot nu toe?

Ik geef bijles in Nederlands aan een leerling die in de brugklas zit. De leerling heeft moeite met Nederlands, omdat ze net drie jaar in Spanje hebben gewoond. Toen ik voor het eerst bijles ging geven, was ik eigenlijk best wel zenuwachtig. Ik wist niet wat ik kon verwachten en was bang dat ik me niet goed genoeg had voorbereid. Uiteindelijk ging het heel goed! De leerling was een beetje verlegen, dus we hebben eerst een kort praatje gemaakt over elkaars hobby’s en dat maakte de leerling wat losser. Daarna heb ik mijn verwachtingen uitgesproken en gevraagd of hij ook nog verwachtingen had van mij. Deze had hij niet, dus heb ik gevraagd welke onderwerpen hij precies moeilijk vindt. Ook dit wist hij niet zo goed. Ik heb een aantal onderwerpen opgenoemd en uiteindelijk wist hij te vertellen dat hij wat moeite heeft met de werkwoordspelling, zinsontleding en leesteksten. Ik had van tevoren thuis al een klapper gemaakt met allemaal opdrachten voor het vak Nederlands. Omdat ze op school bezig waren met de zinsontleding, zijn we daar mee begonnen. Het tweede uur hebben we werkwoordspelling gedaan. Mijn eerste bijles verliep dus prima!

 

Mijn tweede bijles verliep eigenlijk ook heel goed. Deze keer heb ik maar één uurtje bijles gegeven, in verband met Sinterklaas. Ik had weer de klapper met opdrachten mee, maar de leerling wilde leesteksten oefenen. Dat was nou net het enige wat ik niet mee had genomen, dus hebben we vanuit zijn boek geoefend. Aan het einde van de bijles heb ik hem nog een opdracht werkwoordspelling gegeven. 

 

Mijn derde bijles ging ook echt super! Deze keer had ik een aantal leesteksten voor de leerling meegenomen. We hebben de hele les leesteksten geoefend en aan het einde van de les heb ik hem nog een opdracht voor de trappen van vergelijking gegeven. 

 

Ik vind het ontzettend leuk om leerlingen bijles te geven en ik geniet ervan om te zien hoe blij een leerling is als hij eindelijk dat stukje begrijpt wat hij nooit eerder heeft begrepen. 

 

Kortom: tot nu toe heb ik hele goede ervaringen met het geven van de bijlessen. StudyWorks is een heel fijn bedrijf en ze begeleiden je echt heel goed waar nodig. Ik verheug me nu al op de volgende bijlessen die nog komen!

 

Tips die ik je nog zou willen meegeven

Zorg dat je heel goed voorbereid bent als je bijles gaat geven, vooral de eerste keer! Je weet nooit waar de leerling moeite mee heeft en het kan ook zo zijn dat de leerling dit zelf ook niet zo goed weet. Dan is het jouw taak om daar samen met de leerling achter te komen. Zorg er altijd voor dat je de leerling goed leert kennen voordat je begint met het geven van de bijlessen. Spreek je verwachtingen uit en wees duidelijk.

 

Ik hoop dat je mijn blog met plezier hebt gelezen! 

– Alicia Boonen

Foto blog bijlescoach Alicia

 

Ben jij na het lezen van deze blog enthousiast geworden en wil jij ook bijlescoach worden? Meld je dan nu hier aan!

Bekijk onze andere blogs