Werken in de kinderopvang – Een dag in het leven van Sarah

Logo StudyWorks Careers

Werken in de kinderopvang – Een dag in het leven van Sarah

Kinderopvang

Werken in de kinderopvang – Een dag in het leven van Sarah

Hi! Ik ben Sarah en ik werk al een tijdje als pedagogisch medewerker bij een kinderdagverblijf namens StudyWorks. In dit blog beschrijf ik hoe een dag in de kinderopvang eruit ziet. Elke dag heeft veranderende elementen waardoor het altijd erg afwisselend is. Dit zorgt voor nieuwe ervaringen en herinneringen die ik graag koester!

 

Kinderopvang

 

Opstart

Ik begin om half acht bij het kinderdagverblijf waar ik werk. Sommige ouders brengen hun kinderen namelijk vroeg langs en sommigen wat later. Wij zijn vandaag met zijn drieën met allemaal andere uren zodat er van zeven uur s’ochtends tot half zeven s’avonds mensen zijn die zorg dragen voor alle kinderen.

Ik start met het controleren van de de babyfoons en hierna komen de eerste kinderen met kleine oogjes al aan. Mijn eerste gesprekken van de dag zijn meteen erg belangrijk. Ouders vertellen of hun kind koortsachtig is, een onrustige nacht heeft gehad, weinig eetlust heeft; alles komt langs. Goed luisteren en de belangrijkste dingen opschrijven, want je weet maar nooit of het nuttig kan zijn om dit later te weten. 

Inmiddels zijn we een uur verder en wordt het al wat drukker. Gelukkig is er een collega zodat we samen het spitsuur aankunnen. Haastige ouders, praatgrage ouders, rustige ouders, de diversiteit is leuk om te zien. Ik wil ze graag allemaal even zien en horen, al is dat best wel moeilijk rond dit tijdstip. Tussen de gesprekken door worden de eerste luiers al ververst en de kleinsten die worden al naar bed gebracht. 

Rond negen uur zijn de meeste kindjes aanwezig en is dit moment ingepland voor een begeleide activiteit. Dit gaat van de meest eenvoudige tot soms lastige spelletjes: kegelen, boekjes lezen, vier op een rij. Daarna is er tijd voor vrij spel. Dit betekent dat de kinderen kunnen kiezen wat zij willen doen. Voor mij ook de gelegenheid om even te spelen met de kinderen. Ook de baby’s die wakker worden uit hun ochtendslaapje komen wat meespelen. Een derde collega komt aan zodat we alles kunnen klaarzetten voor het middageten. 

 

Vroege Lunch

Om ongeveer 11 uur is het tijd om boterhammetjes te smeren en bekertjes met melk te drinken, maar niet voordat alle kinderhandjes zijn gewassen. Eerst eten zowel de baby’s als de peuters, al hangt het bij de baby’s af van het tijdstip waarop ze ‘s ochtends gegeten hebben. De ouders geven dit vaak door. Dit is ook de kans om kinderen die iets meer aanmoediging of hulp nodig hebben bij het eten, wat extra aandacht te geven.

Na het eten zien we al vermoeidheid verschijnen: een kort lontje, krokodillentranen, wrijven in de oogjes… Het wordt het langzaam aan tijd om op de speelmat de slaapzakken aan te doen en de fopspenen en de knuffels uit te delen. We sluiten af met een slaapliedje en daarna iedereen naar bed! Nog een laatste ‘welterusten’ en dan lekker slapen.

 

Kinderopvang sw

 

12 uur: tijd voor wat rust en stilte. Nu hebben wij de mogelijkheid om wat te poetsen en op te ruimen. Daarnaast is het belangrijk om alles klaar te zetten voor wanneer de kinderen wakker worden. De baby’s die wakker zijn worden klaar gemaakt voor een begeleide activiteit: rollen op de mat, fietsbewegingen maken, babymassage zijn activiteiten die we vaker doen. Om de beurt nemen we een korte pauze om even de batterijen op te laden en zelf iets te eten. De eerste kindjes ontwaken. De slaperige kiddo’s worden uit hun bed gehaald om ze aan te kleden en ze klaar te maken voor de namiddag. De baby’s die nog wakker waren gaan nu hun middagslaapje doen. Vandaag vandaag staat er een wandeling in het bos om de hoek op het programma. Jassen aan, mutsen op en goed ingepakt. Ze moeten natuurlijk geen kou lijden met de winter op komst!

 

Al Enthousiast?

Ben je nu al ook enthousiast in het werken bij een kinderopvang?
Via onze vacature kun je direct achterhalen of het iets voor jou is!

 

Snacktime

Nadat we terug zijn om ongeveer 3 uur is het tijd om de kleine honger te stillen met fruitrepen, koekjes of yoghurt. De allerkleinsten krijgen fruitpap. We proberen ze graag verschillende stukjes fruit te laten proeven. Natuurlijk eet ik zelf ook fruit mee om het goede voorbeeld te geven. Daarnaast hebben we natuurlijk snoeptomaatjes en komkommers voor de ‘frisse bite’. 

Om vier uur vertrekt de eerste collega. Ondertussen nog even kijken wie een verse luier nodig heeft. Ook nu maken we er een één op één-moment van met de kindjes. De persoonlijke aandacht is erg belangrijk en leerzaam voor ze. We schrijven ook op waar we bezig mee zijn geweest zodat de ouders hiervan op de hoogte zijn.

 

Afscheid

Om half vijf  komen de eerste ouders komen al. We zorgen ervoor dat de kinderen die vroeger opgehaald worden ook echt klaar zijn om opgehaald te worden. Zo checken we nog een keer de luiers, laten we ze handen wassen en wassen wij hun snoet ook even. Daarna vertellen wij aan de ouders wat we vandaag gedaan hebben en hoe het kind de dag beleefd heeft. Een van de leukste dingen! Het enthousiasme van de ouders als je vertelt hoe de dag van hun kindje was, is altijd super leuk! 

Om vijf uur zit mijn dag er alweer op. Vandaag weer veel gelachen en beleefd.
De collega die er nog is ruimt de speelhoek op, zegt de laatste kinderen gedag en sluit de deuren. Morgen weer een nieuwe dag met nieuwe ervaringen! 😁

 

Meer Weten?

Wil je meer weten? Twijfel niet langer en check onze vacature!
Weet je niet zeker of je in aanmerking komt om bij een kinderopvang te werken met jouw opleiding?
Via deze diplomacheck kun je bekijken of je kan werken als StudyWorker in de kinderopvang!

werken in de kinderopvang