Alles wat jij moet weten over het geven van online bijles

Logo StudyWorks Careers

Alles wat jij moet weten over het geven van online bijles

online bijles

Alles wat jij moet weten over het geven van online bijles

StudyWorks biedt naast bijles aan huis, ook online bijles aan. Maar hoe werkt online bijles precies en hoe kan jij als bijlescoach je het beste voorbereiden? In deze blog geven wij jou alle handvatten om van jouw online bijles een succes te maken.

 

Bijles aan huis vs. online bijles

Online bijles is net wat anders dan bijles aan huis. Het grootste verschil is dat er geen fysiek contact tussen jou en je bijlesleerling is. Normaal gesproken ga jij naar het huis van jouw bijlesleerling op de afgesproken tijd. Daar maak je vaak een praatje met de ouders en ga je aan de keukentafel vol met snacks zitten om te beginnen met de bijles. Na de bijles babbel je wat na met je leerling en daarna is het tijd om naar huis te gaan.

 

Bij online bijles ontbreekt dit fysieke contact natuurlijk. Hier is het enige contact dat je hebt op je beeldscherm met de leerling en moet je zelf al je snacks regelen. Dit klinkt nu erg uitdagend, maar dit is online bijles zeker niet! Samen met jou gaan we door de voordelen, voorbereiding en tips heen waardoor jij de beste bijles ooit kan geven!

 

online bijles

 

De grote voordelen voor jou

  • Het eerste grote voordeel van online bijles is dat het de mogelijkheid geeft om leerlingen over heel Nederland bijles te geven. Je bent niet verbonden aan je woonplaats en je hebt geen reistijd meer. Dat is lekker! Dit betekent namelijk dat je niet meer afhankelijk bent van je conditie, openbaar vervoer of andere weggebruikers om op tijd bij je bijles te komen. Extra leuk: als je bijvoorbeeld in Groningen woont, kan je zelfs leerlingen uit Zuid-Limburg bijles geven!

 

  • Het tweede voordeel is dat online bijles veel flexibeler is dan bijles aan huis. Aangezien je niet meer afhankelijk bent van reistijd, kan je veel sneller een bijles inplannen. Stel, je hebt tussen je colleges een paar uur vrij. Met online bijles kun jij gewoon twee uur bijles geven op je universiteit, maar liefst 26 euro verdienen en ook nog eens lunch halen! Als jij je laptop bij je hebt, kan je op elk moment van de dag op elke plek bijles geven. Dit zorgt ervoor dat jij jouw bijlessen zo kan inplannen op een dag dat alles perfect op elkaar aansluit.

 


“Als jij je laptop bij je hebt, kan je op elk moment van de dag op elke plek bijles geven”

 

  • Het derde voordeel is dat online bijles de veiligste manier is om bijles te geven. Tijdens een eventuele pandemie (hint: Corona) kunnen de bijlessen gewoon doorgaan. Doordat zowel jij als je bijlesleerling op een aparte locatie de bijles kunnen geven of volgen, loop je niet het risico om elkaar te besmetten. Dit zorgt ervoor dat jij kan blijven lesgeven en de bijlesleerling nog steeds geholpen kan worden met de stof.

 

Hoe geef je online bijles?

De online bijlessen van StudyWorks worden gegeven via het platform WhereBy. Dit is een online platform waarin jij een veilige en makkelijke bijles kan geven. WhereBy heeft verschillende functies:

 

  • Een persoonlijke link. Je krijgt een privé link zodat niemand zonder jouw toestemming bij de bijles kan. Deze link stuur jij naar al jouw bijlesleerlingen, wat betekent dat je geen gedoe hebt met diverse links voor iedereen.

 

  • Je scherm delen. Je kan je eigen scherm delen met je bijlesleerling zodat jullie precies hetzelfde zien. Hierdoor kan jij heel makkelijk met de leerling net het moeilijke hoofdstuk van geschiedenis doornemen.

 

  • Whiteboard. WhereBy heeft een handige whiteboardfunctie waar jij dingen op kan schrijven of tekenen voor jouw leerling. Dit maakt het erg makkelijk om bijvoorbeeld samen wiskundesommen te maken of uitleg te geven.

 


“Ik heb nu een aantal keer online bijles gegeven via WhereBy en dit bevalt mij heel goed! Een account aanmaken ging super makkelijk en was goed uitgelegd in het stappenplan. Het was tijdens de eerste bijles nog een beetje zoeken welke functies ik en mijn bijlesleerlingen het fijnste vinden, maar nadat ik ze allemaal uit had geprobeerd, merkte ik dat de functie scherm delen erg prettig was. Online bijles geeft mij daarnaast veel ruimte om mijn tijd beter in te plannen omdat ik geen reistijd meer heb. Kortom, ik raad het iedereen aan!” 

– Bijlescoach Julia


 

Zo ben jij goed voorbereid op je eerste online bijles

Je wilt natuurlijk zo goed mogelijk voorbereid zijn voor je eerste online bijles op WhereBy. Wij nemen je daarom mee door de belangrijkste stappen.

 

Allereerst is het van belang dat je een werkende camera en microfoon hebt op je computer of laptop. Je wil goed te horen en te zien zijn voor je bijlesleerling. Hierbij is het ook handig als je een goede wifi-verbinding hebt, zodat je beeld niet telkens blijft haperen of zelfs uitvalt. Je wilt tenslotte dat je bijlesleerling je mooie hoofd de hele bijles kan zien. Je kan zelf je webcam en microfoon testen via verschillende sites. Door op deze sites je beeld en geluid te testen, kom je niet voor verrassingen te staan tijdens je eerste online bijles!

 

Daarna is het handig om al even te oefenen met WhereBy nadat je jouw account hebt aangemaakt. Stuur bijvoorbeeld je persoonlijke link naar een vriend of vriendin en houd een korte oefen bijles. Zo maak je jezelf bekend met de site. Ook kan je de verschillende functies uittesten, zoals je scherm delen en het whiteboard. Dit zorgt ervoor dat jij tijdens de eerste bijles zelfverzekerd achter je computer zit en de beste bijles kan geven.

 

Als laatste is het van belang dat jouw bijlesleerling ook zo goed mogelijk is voorbereid. Bij het stappenplan zit een standaard bericht die je jouw bijlesleerling kan sturen met de juiste link voor de bijles. Daarnaast is het ook handig om een dag van tevoren je bijlesleerling een berichtje te sturen of hij of zij er helemaal klaar voor is. Zo kunnen eventueel laatste onduidelijkheden worden opgelost en gaat dit niet af van jullie bijles tijd.

 

Extra tips voor de beste online bijles

Een goede voorbereiding is key voor de beste online bijles. Maar naast een goede voorbereiding hebben wij nog een paar extra tips, waardoor jouw bijles optimaal gaat verlopen.

 

  • Houd de bijles afwisselend

Ook via een online omgeving kan jij de bijles afwisselend en leuk maken. Naast de verschillende functies van WhereBy zelf, kan je ook andere sites gebruiken. Zo kan je een online quiz maken via Kahoot om zo de stof te testen bij de bijlesleerling. Daarnaast kan je ook meer gebruik maken van het internet voor inspiratie voor nieuwe voorbeelden. Wees creatief hierin!

 

  • Denk aan je pauzes

Twee uur lang naar een scherm kijken is erg intensief en vermoeiend voor zowel jezelf als jouw bijlesleerling. Neem daarom een paar keer vijf minuten pauze waarin je even afstand neemt van het scherm. Door even te bewegen en weg te gaan van het scherm, laad je weer helemaal op voor de rest van de bijles.

 

  • Houd goed contact met je bijlesleerling

Bij online bijles mis je het fysieke contact met je bijlesleerling. Daarom is het extra belangrijk om aandacht te besteden aan je bijlesleerling. Neem ook voor en na de bijles de tijd om even te praten over andere dingen. Zo zorg je dat je de gezelligheid tijdens jouw bijles behoud en je elkaar nog beter leert kennen.

 

Kortom, online bijles is net wat anders dan bijles aan huis, maar het heeft zijn eigen voordelen. Zo geeft het jou als bijlescoach meer vrijheid en flexibiliteit. Met een goede voorbereiding en de website WhereBy kan er eigenlijk niks misgaan! Door de verschillende functies van WhereBy kan jij je bijles zo optimaal mogelijk inrichten. Wel is het van belang dat jij bij online bijles meer aandacht besteed aan de pauzes en het persoonlijke contact. Als je al deze punten in acht neemt, dan gaat het eigenlijk allemaal vanzelf. Wij wensen je dan ook veel plezier met online bijles geven!

 

Ben jij na het lezen van deze blog enthousiast geworden en wil jij ook bijlescoach worden? Solliciteer direct!