#5 Tips: Hoe ga ik tijdens de bijles om met leerlingen met autisme?

Logo StudyWorks Careers

#5 Tips: Hoe ga ik tijdens de bijles om met leerlingen met autisme?

Autisme

#5 Tips: Hoe ga ik tijdens de bijles om met leerlingen met autisme?

Heeft jouw leerling moeite met studeren door autisme? Deze gids gaat je helpen om jouw leerling te ondersteunen met de beste studiemethoden die zij kunnen gebruiken om te leren. Het kan zijn dat je leerling weinig praat over zijn of haar gevoelens en flink worstelt met autisme op school. Het is daarom van belang om te weten wat autisme inhoudt en hoe je leerling zich kan voelen. Door middel van onderstaande tips willen wij jou een beeld geven van autisme en hebben wij een aantal tips voor jou! 

 

Wat is autisme?

De volledige naam van autisme is autisme-spectrumstoornis (ASS). Bij leerlingen met autisme verloopt de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier. Daardoor hebben ze vaak moeite om sociale situaties goed in te schatten en vinden ze het lastig om met veranderingen om te gaan. Alle leerlingen met autisme hebben moeite om anderen goed te begrijpen en aan te voelen. Dit komt omdat ze moeite hebben met overzicht en het onderscheid in hoofd en bijzaken. Het is van belang om te weten dat geen enkel kind hetzelfde is of op dezelfde manier kan worden geholpen. We zullen nu verder inzoomen op de tips die wij voor jullie als coach hebben! 

 

Tip 1, Ken de talenten en zwaktes

Iedereen met autisme is anders, niemand is hetzelfde of maakt hetzelfde mee. Leerlingen kunnen op een bepaald gebied heel goed zijn en op sommige gebieden minder goed. Kijk daarom kritisch naar je leerling en maak voor jezelf duidelijk waar hij/ zij goed- en minder goed in is. Hierdoor weet je van elkaar wat je aan elkaar hebt en kun je prettig met elkaar aan de slag gaan. 

 

Tip 2, Breng structuur aan

Leerlingen met autisme hebben vaak moeite met plannen en structuur behouden. Zij raken snel afgeleid en vergeten waar zij eerder mee bezig waren. Stel samen met je leerling een planning en structuur op. Een planning voor school zal er voor zorgen dat er overzicht is voor de leerling en hij/zij sneller zijn/haar taken zal afronden. Qua structuur kan je proberen om een routinematige les te hanteren, dit zal als prettig worden ervaren door het kind. Begin bijvoorbeeld eerst even met het bespreken van de week, daarna de moeilijkheden bespreken en dan verder inzoomen op de lesstof. 

 

autisme

 

Tip 3, Gebruik duidelijke taal 

Om de aandacht van je leerling vast te houden is het van belang dat je duidelijke taal gebruikt en spreekt. Kinderen met autisme luisteren namelijk op een simpele manier wat je tegen hen zegt. Maak dus geen gebruik van beeldspraak en spreekwoorden, deze informatie zal namelijk niet heel veel blijven hangen. Daarnaast begrijpen kinderen met autisme minder snel sarcasme en woordspelingen. Probeer dus zo duidelijk mogelijk te benoemen wat je van je leerling verwacht. Benoem daarnaast ook het ongewenste gedrag, zo weet hij/zij wat er wel/niet gedaan mag worden. 

 

Tip 4, Wees geduldig

Geef je leerling de tijd om zich aan te passen. Doordat kinderen met autisme vaak eerder geprikkeld raken is het voor hen lastiger om te reageren op veranderingen. Geef je leerling de ruimte en tijd om te reageren en verwacht niet dat je leerling altijd meteen met het juiste antwoord komt. 

Wees daarnaast ook geduldig bij het maken van huiswerk of het leren van de lesstof samen. Je kunt niet van je leerling verwachten dat de focus van het kind altijd 100% is. Als hij/ zij de stof niet meteen begrijpt is er geen reden tot paniek. Probeer de stof op een andere manier uit te leggen en samen te streven naar die dikke voldoendes! 

 

Tip 5, Beloon je leerling

Zoals eerder beschreven is het aanhouden van een planning en structuur erg belangrijk. Voordat een leerling beloont wordt is het verstandig om leerdoelen op te stellen. Als deze leerdoelen zijn bereikt kan je je leerling belonen. Voorbeelden van beloningen zijn bijvoorbeeld: de volgende keer neem je iets lekkers mee voor tijdens de bijles. Houd je dan ook wel echt aan deze afspraak! Dit vinden kinderen met autisme extra belangrijk.

 

Leerlingen met autisme

 

Wil jij meer tips van ons lezen? Lees dan snel verder!