Wil jij werken in het basisonderwijs? Dit worden jouw taken!

Logo StudyWorks Careers

Wil jij werken in het basisonderwijs? Dit worden jouw taken!

werken in het basisonderwijs

Wil jij werken in het basisonderwijs? Dit worden jouw taken!

Ben jij (bijna) klaar met je studie en sta jij te trappelen om te gaan werken in het basisonderwijs? Of ben je oriënterend naar wat je wilt gaan doen en benieuwd naar de taken als leerkracht basisonderwijs? Dan zit je hier goed! Wij leggen niet alleen uit wat jij kan verwachten, maar je kunt ook namens StudyWorks gaan werken in het basisonderwijs als (inval)leerkracht. Naast dat je verschillende vakken uitlegt speel je ook een belangrijke rol in de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen.

 

Waar ga jij werken in het basisonderwijs?

Er zijn verschillende vormen van het basisonderwijs. Zo is er een onderscheid tussen bijzonder en openbaar onderwijs. Bij het bijzonder basisonderwijs is er een bepaalde onderwijsmethode aan verbonden, zoals Jenaplan of Montessori, aan een bepaalde levensbeschouwing of godsdienst, bijvoorbeeld Christelijk of Islamitisch. Daarnaast is er ook nog speciaal onderwijs; onderwijs speciaal voor kinderen met leer- of gedragsproblemen. 

Wanneer jij als leerkracht gaat werken in het basisonderwijs, zal jij je met verschillende taken bezighouden. Enkele voorbeelden van de taken als leerkracht basisonderwijs zijn als volgt:

 

Het voorbereiden van lessen 

Het voorbereiden van lessen is een belangrijke taak als leerkracht basisonderwijs. De lessen bereid je thuis of op school voor. Vooral voor een eerste dag kan dit spannend zijn. Bedenk daarom van te voren hoe jij jezelf gaat voorstellen en bereid een structurele les voor. Dit wekt vertrouwen op bij de leerlingen. Maak ook vooral contact met de kinderen. Bereid je goed voor op het vak dat je gaat geven. Denk aan knutselopdrachten, liedjes en aan het oefenen van hoe je de stof voor een bepaald vak gaat uitleggen. 

 

Lesgeven

Als leerkracht basisonderwijs is lesgeven natuurlijk je hoofdtaak. Naast een goede voorbereiding is het ook nodig om je les zo goed mogelijk te geven, maar wat kan je verwachten in het basisonderwijs? Hoe zo’n lesdag eruit ziet verschilt per groep en per dag. In de onderbouw geef je vakken spelenderwijs die zij in de middenbouw verder uitgelegd krijgen. Denk hierbij aan het leren van cijfers en letters en het maken van sommetjes met kleine getallen.

Je leert ze ook basisvaardigheden als knutselen of veters strikken. Vanaf groep 3 leren kinderen lezen, rekenen en schrijven. Verder komen de vakken aardrijkskunde, geschiedenis, natuur, drama en tekenen ook naar voren. In de middenbouw- en bovenbouw is een van de taken als leerkracht basisonderwijs het voeren van kringgesprekken, het geven van proefwerken en het afnemen van overhoringen. Je krijgt dan ook te maken met taken als nakijken en rapporten schrijven.

 

werken in het basisonderwijs

 

Orde houden

Het kan best wel pittig zijn om als leerkracht voor een groep van ongeveer 30 leerlingen de verantwoordelijkheid te dragen. Om een te drukke klas te voorkomen is het nodig om orde te houden in je klas. Dit kan lastig zijn, sommige kinderen zijn wat drukker dan de andere. Geef deze kinderen meer aandacht. 

 

  •  Hoe houd je orde?

Gebruik niet te veel regels, maar maak wel duidelijke afspraken. Regels vragen erom overtreden te worden. Zorg daarnaast voor routine en duidelijke schema’s. Lees meer over hoe je chaos in de klas kan tegen gaan

 

Orde houden is de regie hebben over wat er in de klas gebeurt. Grenzen stellen moet je leren. Het is belangrijk, maar ook moeilijk je grenzen te ontdekken en te bewaken. In een eerste les kijken leerlingen de kat uit de boom. Maak daarom goede afspraken met elkaar.

Contact onderhouden met ouders en begeleiders

Ouders willen graag op de hoogte gehouden worden van de voortgang van hun kind. Zo heeft iedere school zijn eigen manier van communicatie met de ouders. Veel scholen doen dit onder andere door contactavonden met tien-minuten-gesprekken. Zo kunnen jullie samen de voortgang van het kind bespreken.

 

Solliciteer!

Ben je enthousiast geworden om te werken in het basisonderwijs via StudyWorks? Solliciteer direct en dan kijken we samen bij welke school jij aan de slag kan!