5 tips: Hoe bereid je een bijles voor?

Logo StudyWorks Careers

5 tips: Hoe bereid je een bijles voor?

Bijlescoach die bijles geeft

5 tips: Hoe bereid je een bijles voor?

 

Als bijlescoach bij StudyWorks is goed voorbereiden superbelangrijk. Het helpt niet alleen om je lessen goed te laten gaan, maar het is ook fijn voor jezelf. Als je van tevoren alles klaar hebt, ben je minder zenuwachtig en gaat het geven van bijles veel makkelijker. Door je goed voor te bereiden, kun je alle vragen van leerlingen beter beantwoorden en ze goed helpen. Dit maakt de bijles leuker voor zowel jou als de leerlingen. Dus, hier zijn wat handige tips om je helemaal klaar te maken voor je lessen.

 

#1 Bekijk onze trainingsvideo’s

Voordat je begint, is het van groot belang om onze trainingsvideo’s te bekijken. Deze video’s bieden diepgaand inzicht in wat er van jou wordt verwacht door de klanten, de ouders van de leerlingen. Ze bevatten praktische methoden en technieken om je rol als coach effectief uit te voeren. De video’s omvatten diverse onderwerpen, zoals het omgaan met bijzondere situaties, tips voor het geven van online lessen, strategieën om leerlingen te motiveren, en nog veel meer. Deze uitgebreide gidsen zorgen ervoor dat je goed voorbereid en zelfverzekerd elke bijlessituatie kunt benaderen.

 

#2 Neem contact op met de ouders

Het onderhouden van een directe communicatielijn met de ouders voor het voorbereiden van bijlessen is meer dan alleen een formaliteit; het is een cruciaal onderdeel van je voorbereidingsproces. Door in gesprek te gaan met de ouders, krijg je directe inzichten in de unieke leerbehoeften en uitdagingen van de leerling. Deze informatie is van onschatbare waarde bij het opstellen van je lesplannen. Je kunt hiermee je lesinhoud specifiek richten op de gebieden waar de leerling extra ondersteuning nodig heeft. Bovendien, als je weet waar de leerling mee worstelt, kun je je voorbereiden op gerichte vragen en de bijles zo efficiënter en doelgerichter maken. Dit zorgt ervoor dat je tijdens de les niet voor verrassingen komt te staan en dat je elke sessie maximaal kunt benutten. De informatie van de ouders helpt je ook om gepersonaliseerde leerstrategieën te ontwikkelen, vooral belangrijk voor leerlingen met specifieke leerstijlen of uitdagingen.

 

#3 Anticipeer op vragen van de bijlesleerling

Het anticiperen op vragen van leerlingen is een cruciaal onderdeel van de voorbereiding op bijlessen. Door van tevoren te bedenken welke vragen kunnen ontstaan over het vak of de specifieke onderwerpen, bereid je jezelf voor om snel en adequaat te reageren tijdens de les. Deze aanpak toont niet alleen jouw deskundigheid, maar helpt ook om de bijles soepel te laten verlopen. Deze voorbereiding gaat verder dan alleen het beheersen van de lesstof; het gaat om het begrijpen en kunnen uitleggen van complexe concepten op een manier die aansluit bij de behoeften van de leerling. Door proactief te zijn in je voorbereiding, kun je eventuele uitdagingen voor zijn en een leeromgeving creëren waarin de leerling zich ondersteund en begrepen voelt. Dit versterkt niet alleen het vertrouwen van de leerling in jou als bijlescoach, maar verbetert ook hun algemene leerervaring.

 

#4 Vraag extra lesstof aan via onze inplan afdeling

Als de leerling niet over voldoende lesmateriaal beschikt, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze inplan afdeling voor extra lesstof. Dit kan via WhatsApp of e-mail. We hebben een scala aan materialen beschikbaar die kunnen helpen de lessen te verrijken en aan te passen aan de behoeften van de leerling.

 

#5 Blijf op de hoogte van de lesstof

Het bijhouden van de lesstof en op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen in je vakgebied is een essentieel onderdeel van het zijn van een effectieve bijlescoach. In een snel veranderende wereld, waar nieuwe inzichten en informatie voortdurend beschikbaar komen, is het belangrijk dat je als coach up-to-date blijft. Dit betekent niet alleen het volgen van de basiscurriculum veranderingen, maar ook het bijhouden van recente studies, innovatieve onderwijstechnieken en nieuwe ontdekkingen in je vakgebied.

Conclusie

Deze vijf bijlestips zijn waardevol voor coaches in heel Nederland, of je nu in Noord-Brabant, Zuid-Holland, Noord-Holland of Utrecht werkt. Ze zorgen voor effectieve voorbereiding en verbeteren de kwaliteit van bijles overal, van de stedelijke centra tot de landelijke gebieden. Door deze richtlijnen te volgen, maak je elke bijles productief en lonend, ongeacht de locatie. Bekijk onze vacatures als je deel wilt uitmaken van ons team en een verschil wilt maken.