De top #4 vaardigheden om een goede bijlescoach te worden

Logo StudyWorks Careers

De top #4 vaardigheden om een goede bijlescoach te worden

bijlescoach

De top #4 vaardigheden om een goede bijlescoach te worden

Ben jij benieuwd of bijlescoach zijn bij StudyWorks een baan is voor jou? Of ben je net aangenomen als bijlescoach en wil je weten welke vaardigheden extra van belang zijn bij je nieuwe baan? In dit blog bespreken wij de vier belangrijkste vaardigheden van een goede bijlescoach.

 

Nauwkeurige voorbereiding

Voorbereiding is key, ook voor een goede bijlescoach! Je kan namelijk niet onvoorbereid bij je bijlesleerling aankomen en verwachten dat alles goed gaat verlopen. Het is daarom essentieel dat je voor elke bijles de stof doorneemt en oefenopdrachten verzameld. Op deze manier zit jij zelf goed in de stof en kan jij de stof ook tijdens de bijles goed uitleggen. Je vermindert hierdoor ook de kans dat je leerling vragen gaat stellen die je niet kan beantwoorden. 

Naast het doornemen van de stof en de opdrachten is het ook zeker van belang om je lesindeling te bedenken. Wanneer laat je de leerling opdrachten maken, wanneer neem je een pauze en hoe lang ga je de stof bespreken? Dit zijn allemaal vragen waar je als bijlescoach het beste van tevoren over na kan denken. Structuur is erg belangrijk in een bijles, want dit zorgt ervoor dat je alle tijd nuttig kan gebruiken.

Maar vergeet zeker het allerbelangrijkste punt niet; jij zit als bijlescoach namelijk niet alleen in de bijles! De voorbereiding van je leerling is bijna net zo belangrijk als je eigen voorbereiding. Stuur daarom minimaal een dag van tevoren even een berichtje naar de leerling waarin je hem/haar herinnert aan de bijles en vraagt om eventuele vragen voor te bereiden. Op deze manier verspil je geen kostbare tijd van de bijles waarin de leerling zelf weer in het vak moet komen en kan je gelijk al een aantal vragen beantwoorden.

 

Juiste leeromgeving

Als je in je voorbereiding een lesindeling hebt gemaakt, is het handig om dit aan het begin van de bijles met je leerling te bespreken. Op deze manier geef je als bijlescoach structuur aan de bijles en zijn jouw verwachtingen naar de leerling toe duidelijk. Je lesindeling geeft aan dat je de bijles echt serieus neemt en deze serieusheid draag je tegelijkertijd over naar je leerling. 

Naast het belang van serieus zijn tijdens de bijles, is vertrouwen ook erg belangrijk. De leerling moet zich veilig bij jou voelen om alle vragen te stellen en aan te geven als hij/zij het even niet snapt. Als bijlescoach moet je er vanaf het begin voor zorgen dat je een veilige en vertrouwelijke sfeer ontwikkeld. Dit doe je onder anderen door aandacht aan de leerling te besteden en ook wat over jezelf te vertellen. Zo leer je elkaar kennen en kan er een vertrouwensband worden opgebouwd. 

 

Foto blog bijlescoach
Een fijne leeromgeving zorgt voor een gemotiveerde bijlesleerling | Bron: Pexels

 

Aanpassingsvermogen

Jij als bijlescoach bent uniek en je bijlesleerling is ook uniek. Dit houdt in dat de bijles bij elke leerling anders is en dat je de bijles dan ook moet inrichten op de behoeften van de specifieke leerling. Elke leerling heeft om een net wat andere reden bijles nodig en het is van belang dat je er zo snel mogelijk achter komt wat de precieze reden van jouw leerling is. Heeft je leerling moeite met leren, snapt je leerling net een cruciaal onderdeel niet of heeft je leerling misschien faalangst? Probeer erachter te komen door in gesprek te gaan met de leerling en gebruik de kennis om je bijles op de juiste manier in te vullen. Bij de ene leerling moet je bijles gericht zijn op de stof vertalen naar iets wat de leerling leuk vindt en bij een andere leerling moet je hem/haar een trucje leren waardoor het ineens duidelijk wordt.

Naast het kunnen aanpassen aan de leerling, is het ook van belang dat jij jezelf kan aanpassen als de bijles anders verloopt dan verwacht. Als je van tevoren een lesindeling hebt gemaakt, wil je je hier natuurlijk zo goed mogelijk aan houden. Het kan echter gebeuren dat de les anders verloopt dat verwacht, omdat de leerling bijvoorbeeld meer uitleg nodig heeft dan je van tevoren had gepland. Als bijlescoach moet je hier op de juiste manier mee omgaan en kunnen afwijken van je lesindeling. Het belangrijkste is dat de bijles leerzaam is en dat de leerling met een goed gevoel erop terugkijkt. 

 

Juiste motivatie

Als bijlescoach is niets zo belangrijk als je eigen motivatie. Als jij met de juiste motivatie je leerling bijles geeft, dan zal de leerling sneller deze motivatie overnemen. Jij wilt uitstralen dat je betrokken en gemotiveerd bent om de leerling verder te helpen. Wees daarom geen bijlescoach puur om het verdienen van geld. Daarvoor zijn genoeg andere baantjes te vinden. Als bijlescoach wil je echt je kennis overbrengen aan een leerling en ervoor zorgen dat hij/zij betere resultaten haalt op school. Natuurlijk is het mooi meegenomen dat je er geld mee verdient, maar dit zou voor deze baan niet je primaire motivatie moeten zijn. 

 

Conclusie

Kortom, een aantal vaardigheden zijn echt van belang als je een goede bijlescoach wilt zijn. Wees voor elke bijles goed voorbereid en zorg er ook voor dat de leerling voorbereid is voor de bijles. Tijdens de bijles zelf is het belangrijk dat je een juiste leeromgeving creëert door middel van structuur en een veilige sfeer. Daarnaast moet je als bijlescoach ook het aanpassingsvermogen hebben om je bijles aan te passen aan elke leerling en aan elke situatie. Tot slot is je eigen motivatie ook een belangrijke factor. Als jij met de juiste motivatie aankomt bij je leerling, zal je leerling ook meer gemotiveerd zijn. 

 

Als je deze vier vaardigheden in acht neemt, dan houdt niets je meer tegen om een geweldige bijlescoach te zijn! Solliciteer direct en ga als bijlescoach bij jou in de buurt aan de slag!