Een studiekeuze maken kan een uitdagende en soms overweldigende taak zijn, vooral als je niet precies weet wat je wilt doen of waar je passies en talenten liggen. Een goede studiekeuze kan echter van onschatbare waarde zijn voor je toekomst en persoonlijke en professionele voldoening opleveren. In dit blog zullen we enkele tips en strategieën bespreken om je te helpen een goede studiekeuze te maken, en daarnaast hoe je iemand anders hiermee kan helpen.
Stap 1: Verken je interesses en passies
De eerste stap bij het maken van een studiekeuze is om je interesses en passies te verkennen. Denk na over wat je graag doet in je vrije tijd, welke onderwerpen je interesseren, wat je graag leest en bekijkt, en waar je van nature goed in bent. Als je dit opschrijft hoef je dit nog niet direct te koppelen aan een studierichting voor jouw studiekeuze. Het kan alle kanten op gaan, als je maar voor jezelf duidelijk krijgt waar jij blij van wordt! Wanneer je dit meer duidelijk hebt voor jezelf kun je langzamerhand de richting bepalen van jouw studiekeuze.
Stap 2: Ontdek je sterke en zwakke punten
Nadat je jouw interesses en passies hebt opgeschreven is het tijd voor de volgende stap voor jouw studiekeuze: Het ontdekken van jouw sterke punten en zwaktes. Het ontdekken van jouw sterktes en zwaktes kan jou namelijk helpen bij jouw studiekeuze. Als je bijvoorbeeld goed bent in wiskunde en wetenschappen, dan kan een studie in die richting een goede keuze zijn. Als je daarentegen meer een creatief type bent, dan kan een studie in de kunst, design of media misschien beter bij je passen. Bij je studiekeuze hoef je niet altijd de richting te kiezen van iets waar je al goed in bent. Het kan ook zijn dat je nu ergens minder goed in bent en dat juist wilt gaan leren. Door jouw sterke punten en zwaktes op papier te zetten krijg je in ieder geval een overzicht van welke richtingen allemaal mogelijk zijn voor jou. Vind je het lastig om te bedenken wat jouw sterke en zwakke punten zijn? Er zijn genoeg testjes die jou hierbij kunnen helpen!
Stap 3: Onderzoek verschillende opties
In stap drie voor jouw studiekeuze is het tijd om de verschillende opties te onderzoeken. Praat met mensen die in het veld werken, doe online onderzoek, bezoek open dagen en informatiesessies. Vergeet hierbij niet om ook onderzoek te doen naar de locatie en de kosten van de studie. Het is belangrijk om te kiezen voor een studie die past bij je interesses en sterke punten, maar hier kom je pas echt achter als je onderzoek doet. Door in gesprek te gaan of een meeloopdag te doen kan je vast ervaring opdoen hoe het is om deze richting te kiezen. Past het toch niet bij je? Geen probleem! Doordat je op tijd bent begonnen met het onderzoeken van jouw studiekeuze, heb je alle tijd om andere richtingen te ontdekken.
Stap 4: Maak een weloverwogen keuze
Als je eenmaal alle informatie hebt verzameld voor jouw studiekeuze, is het tijd om een weloverwogen keuze te maken. Weeg de voor- en nadelen van elke studie af en maak een lijst van de belangrijkste factoren die meespelen in je keuze. Praat ook met vrienden, familie, docenten of loopbaanadviseurs om hun mening te horen en om te kijken of je iets hebt gemist.
Stap 5: Neem actie
Als je eenmaal een studiekeuze hebt gemaakt, is het tijd om actie te ondernemen. Schrijf je in voor de studie, stel doelen op en maak een plan om deze doelen te bereiken. Het is ook belangrijk om te blijven reflecteren op je studiekeuze en om bij te stellen waar nodig.
De rode draad van een weloverwogen studiekeuze is dat je op tijd begint zodat je de tijd hebt om het er met mensen over te hebben en goed kan ontdekken (en testen) wat echt bij jou past. Het zal niet voor iedereen hetzelfde lopen, dus houdt in gedachte dat het juist goed is om het er met mensen over te hebben.
Hoe kan je iemand helpen bij het maken van een studiekeuze?
Nu duidelijk is hoe jij zelf een weloverwogen studiekeuze kan maken gaan we nu in op hoe jij iemand anders hiermee kan helpen. Als je bezig bent met jouw studiekeuze zijn er vast genoeg mensen op jou heen die hier ook mee bezig zijn. Het is daarom ook fijn dat naast dat zij jou, jij hen ook kan helpen bij hun studiekeuze. Hieronder geven we aan aantal suggesties van hoe jij iemand kan helpen met zijn studiekeuze:
- Luisteren: Luister goed naar wat de ander te zeggen heeft. Vraag naar hun interesses, passies, vaardigheden en doelen. Probeer te begrijpen waar ze naar op zoek zijn en wat belangrijk voor hen is bij het kiezen van een studie.
- Ondersteunen: Jij maakt niet de keuze, dus let op dat je vooral ondersteuning biedt en niet te veel in een adviserende rol stapt. Laat ze weten dat je er voor hen bent en dat je hen steunt bij hun beslissing, wat die ook is. Moedig ze aan om hun interesses en vaardigheden te onderzoeken.
- Stel vragen: Stel open vragen om de ander te helpen bij zijn studiekeuze. Vragen zoals “Wat zijn je grootste interesses?” of “Wat denk je dat je sterke punten zijn?” kunnen helpen bij het verkennen van de mogelijke opties.
- Deel informatie: Deel jouw ervaring en waar jij tegenaan bent gelopen in jouw studiekeuze. Laat dit verder open zodat de ander zijn eigen invulling kan geven aan hoe zij het zullen aanpakken. Denk bijvoorbeeld aan het delen van informatie over websites, open dagen of informatiesessies waar jij gebruik van hebt gemaakt of naartoe bent geweest.
- Feedback geven: Geef constructieve feedback op de ideeën van de ander, maar zorg ervoor dat het hun eigen beslissing blijft. Wijs ze op eventuele voor- en nadelen die ze wellicht over het hoofd hebben gezien en help ze bij het bepalen van de belangrijkste factoren die meespelen bij een studiekeuze.
Het maken van een studiekeuze kan een uitdagende taak zijn, maar met de juiste ondersteuning en voorbereiding kun je een weloverwogen beslissing nemen. Als je iemand anders helpt bij het maken van een studiekeuze, onthoud dan dat het belangrijk is om goed te luisteren, te ondersteunen, vragen te stellen, informatie te delen en constructieve feedback te geven.
Heb je interesse om iemand anders te helpen bij zijn/haar studiekeuze? Als bijlescoach bij StudyWorks kan je middelbare scholieren begeleiden tijdens hun laatste jaren op de middelbare school en hierbij ook helpen met hun studiekeuze! Bekijk onze vacatures of solliciteer direct.